top of page

Hvad er kundetyper, og hvorfor det ændrer din virksomhed for altid




"Vi køber med vores følelser. Bagefter retfærdiggør vi købet med logiske argumenter."


Den tankegang er netop det, kundetypemetoden er bygget op omkring. Og det er også derfor at metoden i sit fulde navn hedder Emotionelle Kundetyper.


I kundetypemetoden deler man kunderne ind i fire forskellige typer. Her får du en hurtig gennemgang af, hvad der kendetegner hver type:


Den gule kundetype.

Den gule kundetype den personlige. Jeg kunne også kalde den gule den omsorgsfulde. For når man træffer gule købsbeslutninger er det typisk for at drage omsorg for sig selv eller andre.


Man ser typisk mange gule kundetyper er indenfor coaching og selvudvikling.


Den grønne kundetype

Den grønne kundetype er traditionalisten. Den grønne kan godt li' at tingene er, som de plejer at være, og når man er i et grønt købshumør, køber man ting, der føles sikre.


Håndværkerbranchen og forsikringsbranchen er eksempler, hvor man finder mange grønne kundetyper.


Den blå kundetype

Den blå kunde søger kontrol og vil gerne være den bedste eller sejeste dreng (kvinde) i klassen. Den blå kan ikke li' at føle sig fastlåst og træffer derfor købsbeslutninger, der hjælper hende eller ham hurtigt videre.


Du kan finde mange blå kundetyper i eksempelvis investeringsbranchen.


Den røde kundetype

Den røde kundetype søger stimuli og vil gerne skille sig ud. Den røde køber derfor ting, der er nye, anderledes eller trendy.


I kunst- og modeverden ser man mange røde kundetyper.



Eksemplerne med brancherne er for at give dig et indtryk af, hvad der er oplagt til hver kundetype - men det betyder ikke, at du skal henvende dig til de gule hvis du er coach, eller at alle håndværkere er grønne. Som udgangspunkt kan alle produkter og services vinkles til en særlig kundetype, og ofte kan det faktisk give god mening at være eks. grøn coach, hvis alle dine konkollegaer er gule.


Det var altså lidt om, hvad kundetyperne er. Men hvad går kundetypemetoden egentlig ud på?


Kundetyper er ikke endnu et hurtigt koncept, som en smart marketingsgut har fundet på


Ja undskyld mig, men kan vi ikke godt blive enige om, at marketingverden vrimler med koncepter, strategier og tilgange, som udelukkende er funderet på én persons erfaringer? Jeg ved i hvert fald, at hver gang jeg læser "denne strategi har jeg brugt til at tjene tre trilliarder kroner, så det kan du også" så får jeg ca. det her ansigtsudtryk







Fordi helt ærligt: det er da et elendigt argument. "Det virkede for mig, derfor virker det også for dig."

Men hvordan skal det kunne det? Du har et andet produkt, er i en anden branche, måske lever du endda i et land med en helt anden kultur, end marketingguru en gør. For slet ikke at nævne at du har en anden tilgang, andre værdier, du måler måske succes på en anden måde og ikke mindst: du er en helt anden person.


Nå, nu har jeg vist understreget nok, hvorfor jeg får fnidder af den slags strategier.


Og det er netop derfor, at jeg blev vild med kundetypemetoden. For den er noget så sjældent som en markedsføringsmetode, der er baseret på forskning, og som tager udgangspunkt i menneskers adfærd.


Det er Sanne og Jannie, der står bag metoden (og dem kan du læse mere om her).

Udover at metoden giver virkelig god mening for dig som selvstændig, så giver den også rigtig god mening for dine kunder. Den hjælper dig nemlig med at mindske afstanden mellem det du kan, og det du siger at du kan. Hvordan det? Lad mig forklare...



Kommuniker dét, du leverer


Kundetyperne er bygget op ud fra et mantra (som er mit peronlige yndlingsmantra, når det kommer til synlighed): Kommuniker dét, du leverer.


Du får altså en guide til, hvordan du kan lykkes med at kommunikere det, som du faktisk også leverer til kunden. Hvorfor er det overhovedet vigtigt? Først og fremmest så giver det tilfredse og loyale kunder, som anbefaler dig vidt og bredt. Det giver også langt færre klager, fordi kunden får præcist det, hun har forventet. Og lige præcis den side af det: altså at kunden ved, hvad hun kan få hos dig, det gør også, at du sælger mere. For langt de fleste af dem, jeg er mentor for, er problemet nemlig ikke, at kunderne bliver lovet for meget og får leveret for lidt. Tværtimod så er det ikke synligt for kunden, hvor god din service er, og derfor når kunden aldrig dertil, hvor hun trykker på købsknappen.


Når du kommunikerer det, du leverer, så tiltrækker du den slags kunder, der ville elske at arbejde med dig. Du får også sorteret dem fra, som hellere ville arbejde med en anden - og tro mig, det er kun en god ting.


Når du derimod kommer til at kommunikere noget andet, end det du leverer, så kan du få utilfredse kunder eller komme til at fornærme eller skuffe folk.


Et klassisk eksempel (som jeg har set udspille sig på utallige måder gennem tiden) kunne se sådan ud:


En businessmentor der kommunikerer, at hun er der for dig, hjælper dig på vejen og viser dig og hepper på dig ubetinget (gult budskab). Når hun på et webinaret bliver stillet spørgsmålet: "Jeg synes bare det er grænseoverskridende at være synlig", svarer hun: "Det er det for alle, du skal bare gøre det" (blåt budskab). Her bliver der kommunikeret et gult budskab, men der bliver egentlig leveret et blåt produkt.


Kan du genkende den slags situationer? Fortæl mig det i en DM på instagram, hvis du kan - jeg ville elske at høre dine tanker!

bottom of page