Back up af billeder

3 tips til back up af billeder

Sådan undgår du at miste billeder - 3 tips til back up

I dag handler blogindlægget om den ene ting, der bare ikke må ske, når du er fotograf: nemlig at du mister billederne.

Det kan ske fordi SD-kortet melder fejl, fordi din harddisk crasher eller simpelthen fordi du glemmer at overføre billederne, før du tager på fotosession igen og i hastværk formaterer dit kort.

Uanset grunden er det en enormt ærgerlig situation at stå i. Især hvis du fotograferer begivenheder som bryllupper og konfirmationer, der ikke kan tages om. 

3 principper jeg altid bruger:

Derfor får du i dag de 3 principper, jeg altid bruger, så jeg er sikker på, at jeg ikke mister nogle billeder. 

 

De 3 principper er: 

👉🏼Brug altid to SD-kort i kameraet (hvis dit kamera har mulighed for det).

Jeg gemmer billederne i RAW på det ene kort og JPEG på det andet. JPEG-billederne bruger jeg som udgangspunkt aldrig, men de fungerer som en reserve, hvis kortet med RAW-billederne skulle crashe. 

👉🏼 Overfør billederne til harddisk med det samme

Overfør billederne med det samme, jeg kommer hjem efter en fotosession. Hvis jeg kommer væltende hjem kl 03.30 efter et heldagsbryllup, så tager jeg kortene med RAW-billederne ud af kameraet og ligger ved computerne, så de er klar til at blive overført dagen efter. 

👉🏼 Ha’ altid en fysisk backup og en online backup. 

Jeg opbevarer billederne på en harddisk og en backup online via servicen Backblaze. Backblaze laver en kopi af alle de billeder, der er på min computer og harddiske. Derfor sletter jeg heller aldrig billeder på en harddisk – det lyder måske lidt dyrt, men som fuldtidsfotograf bruger jeg max 2 harddiske om året, og det synes jeg er investeringen værd. 

Et back up tip som alt for mange ikke kender til

Derudover er det vigtigt, at du skifter dine SD-kort regelmæssigt. Et slidt SD-kort har større risiko for at gå i udu, og derfor skifter jeg alle mine kort ud hvert år (hvis du fotograferer på deltid, kan du måske nøjes med hvert 2. år). Det er i hvert fald vigtigt, at du har et system for, hvornår du skifter dine SD-kort ud, så du undgår at de bliver slidte, og du pludselig mister billeder.