Derfor bliver dine billeder ikke skarpe

- og hvorfor det er den mest irriterende fejl, du kan begå

Måske kender du det… Du har været ude at tage billeder, og har måske én eller to gange tænkt “wow, her var et mesterværk” (eller hvis du som i mit tilfælde har nordjyske aner, har du måske bare tænkt “det her billede, tror jeg blev fint”).

Bagefter kommer du hjem til computeren, og det er tid til at se dine pletskud igennem. 

Og det der billede som du troede blev mega godt… Det er uskarpt. 😫

Det sker stadig for mig af og til. Og det er drøn-irriterende. Fordi der er intet, man kan gøre for at redde det i redigering. Hvis motivets ansigt ikke er knivskarpt i kameraet, så bliver resultatet ikke godt. 

Men hvad er det, der går galt?

Der kan være flere grunde til, at dine billeder ikke er skarpe. Der er tre ret klassiske fejl, som jeg ser går igen og igen. Og jeg vil gerne dele to af dem med dig her: 

Fejl nr. 1: Din lukkertid er for langsom

Når lukkertiden er for langsom, kan kameraet ikke nå at fryse bevægelserne fast. Derfor vil du få et billede, der er en smule sløret eller uskarpt – det kan enten vise sig på hele billedet, eller på de motiver i billedet, der bevæger sig.

Løsningen er, at få styr på, hvad din lukkertid som minimum skal være i forskellige situationer, så du er sikker på, at dine billeder altid er skarpe. 

Fejl nr 2: Fokus er på det forkerte

Når den manglende skarphed skyldes, at fokus er placeret det forkerte sted, kan du se det ved at nærstudere dit billede. Hvis du finder ét område i billedet, der er skarpt, imens motivet er uskarpt, så er det fordi, at fokus ikke er placeret det rigtige sted. 

Og den tredje fejl er en lidt mere snedig en, der kræver en grundig forklaring. Derfor deler jeg den inde i fotoklubben de små øjeblikke. Denne måneds tema har nemlig overskriften: “Tag skarpe billeder hver gang – tips til bedre fokusindstillinger”.

Derinde deler jeg selvfølgelig også ud af løsningerne, så du fremover kan sikre dig, at dine billeder bliver skarpe – i hvert fald næsten hver evig eneste gang.